Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Интервю с треньор Димитър Христов

Интервю с треньор Димитър Христов

Интервю с Димитър Христов

Завърши още един за вас и БК Септември сезон. Каква е равносметката ви?
Сезонът беше дълъг, пълен с емоции и мога да кажа успешен за мен и отборите на БК Септември. Станахме шампиони на I Дивизия с 14-годишните, завършихме на
VI място в България при 17-годишните, участвахме само с Юноши в ББЛ Б група и участвахме в Елитна група до 19 години. Освен това при най-малките имаме много деца и всички отбори са добре селектирани. Там ще очакваме добри резултати следващите години. За капак: успяхме да запишем и международно участие, което ме мотивира да търсим подобни изяви и за в бъдеще.

Кои от зададените цели успяхте да постигнете и кои не?
Преди сезона имахме една основна цел, която стоеше над всички останали – да увеличим броя на децата от 1 до 4 клас. Знаете, че основната ми цел е да развиваме баскетболен клуб Септември по устойчив и добър начин. За мен никога бързите резултати с големи финанси и/или взимането на деца от други отбори не е било цел или добра система, по която да се работи. Вярвам, че един клуб може да бъде успешен само с добра организация и правилна работа от страна на треньорите. След това да се селектират голям брой състезатели, които да спортуват редовно (минимум 4 пъти седмично), и в крайна сметка да се направи качествена система на тренировъчния процес, за да се търсят добри резултати при отборите. Това, което ни липсваше най-много последните 2 години, е голям брой деца от I до IV клас. Този сезон увеличихме значително момчетата в тези групи и сега е време да затвърдим и организираме добре нещата, за да започнем да берем плодовете от този труд. Децата в БК Септември вече надхвърлят 110, затова търсим треньор, който да се присъедини към екипа ни и с когото да продължим равитието на клуба.

Кой е най-запомнящият се за Вас мач този сезон?
Емоциите и преживяванията са една от причините да обичам толкова работата си. Този сезон отново беше изпълнен с емоции, но два двубоя със сигурност ще помня дълго:

  1. Декември месец мач на 14-годишните срещу Ахил, в който играхме красив и бърз баскетбол – така, както аз искам да играем. Ахил е отбор, който уважавам, защото имат добри треньори и разчитат изцяло на деца от своята школа.
  2. Май месец мач на 17-годишните и победа срещу отбора на Самоков. Рилски спортист е една от силните школи в България, а на набор 2006 през годините сме играли много оспорвани двубои. Последният такъв беше за класиране на Финали, а победа след силна игра ни класира за финален турнир в Русе при 17-годишните.

Какво ще кажете за развитието на състезателите, с които работите?
Развитието на момчетата и това да виждам как се променят, научават нови неща и подобряват играта си всеки ден, е нещо, което истински ме зарежда и мотивира.
Работех с два отбора този сезон – момчета, родени 2009/2010 и 2012 година. Понякога помагах и на другите треньори в клуба, но основно работех с тези два набора (2009 и 2012).

Как виждате развитието на набор 2009/2010?
При 14-годишните успяхме да направим огромен напредък с много, много труд. Момчетата подобриха три елемента – технически, физически и тактически. Успяхме да изградим по-силен и по-сплотен отбор от миналите сезони – отбор, който не зависи от един или двама играчи, а разчита на всички състезатели, които са равностойни и допълващи се. Това е нещо ново за мен като треньор и се радвам, че имам такъв отбор и работим толкова усърдно всеки ден. Успяхме да победим категорично всички отбори от I дивизия. Това са школи, които като нас разчитат на работа и подготовка на свои състезатели. Смятам, че можехме да се противопоставим успешно и на другите клубове, където са събрани деца от няколко отбора. Ще имаме възможност да премерим сили с тях още следващия сезон.

А при по-малките момчета?
Там положението е страшно (смее се). За първи път в клуба имаме над 20 деца от един набор. Работя с тях цяла година. Желанието и любовта им към баскетбола е завладяващо. Нивото на талант е високо и се надявам с много труд и постоянство да постигнем всичко, за което може да мечтаем.

Какво предстои за вас и отборите следващите два-три месеца?
Сега е време за почивка. Всички деца са във ваканция до 26 Август, само юношите ще започнат подготовка средата на този месец. Края на Август започваме подготовка за новия сезон. Началото на Септември имаме лагер, а веднага след това ще започнем и първите контролни срещи. Началото на Октомври се надяваме да започнем официалните двубои за сезон 2023/2024.

Какво ще пожелаете на всички деца и родители на БК Септември?
На всички пожелавам здраве, слънчево лято, да намират време за баскетбол, повече почивка и с нови сили и настроение да се видим отново в залата в края на месеца!