Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Интервю с председателя на БК Септември Николай Спасов

Интервю с председателя на БК Септември Николай Спасов

Интервю с Николай Спасов, председател

Каква е равносметката ви за миналия сезон?
Като оценка може да дадем, че сезонът беше много успешен, не само като класиране (VI място на Финал при 17-годишните, I място в Първа дивизия при 14-годишните, участие в мъжката ББЛ Б група и участие в Елитна група при 19-годишните), но най-радващото и най-обнадеждаващото е, че сега имаме около 110 деца в школата и ще участваме на всички първенства на подрастващи, както и в мъжката ББЛ лига. Всичко това се дължи на усърдието и старанието на треньорите Костадин Методиев и особено Димитър Христов, които положиха усилия в работата с най-малките, където е най-трудната и отговорна дейност в треньорската професия.

Как виждате развитието на младите ни състезатели, които участваха в мъжкото първенство?
Юношите постигнаха 8 победи и няколко загуби с минимална разлика, плод на грешките на младостта. По-важното е, че те получиха доверие, което оправдаха, и имаше голямо израстване на повечето състезатели. Ярък пример за това е Николай Михайлов, който за един сезон промени манталитета си и отношението си към тренировките и мачовете. Това доведе до множество покани от други отбори – Балкан, Левски и други, а родителите и състезателят избраха школата на Миньор Перник, които имат отбор в НБЛ от този сезон и той има обещание да тренира с мъжете на този отбор.
Израстване имаше и при други момчета – Йоан Минков, Александър Алсокар, Александър Влайков, Борислав Симеонов, Данаил Милев и Иван Манов.

Какво най-вече спомогна за тяхното израстване?
Освен да утвърждаваме и развиваме баскетболните умения през годините, Септември е държал да изгради хора с характер, човешки добродетели и достойнство, и които да станат успешни и позитивни и в други сфери на живота. Всичко това спомогна за изграждането на колектив и отбор, който да може да се противопостави на по-опитни и по-класни противници.

Какви са целите за новия сезон?
Радващото е, че основата я имаме – много деца, които тренират при нас и създаваме състезатели за мъжкия баскетбол. Основаната ни цел отново ще бъде развитието на всички деца в клуба и да даваме шанс в мъжкия отбор на юношите ни.
Ще се стремим към усъвършенстване на спортно –техническото ниво на момчетата и юношите в отборите и затвърждаване и развитие на успехите като резултати и класирания.
Основната задача, която ще преследваме, е да селектираме и произвеждаме перспективни и талантливи баскетболисти, които след време да се утвърдят като лидери в клубния и национален баскетбол.

Какво ново да очакваме около БК Септември?
На първо място този сезон предстои ремонт на баскетболната зала. Това се случва, след като собственикът на залата – Министерството на спорта, не отпусна целева финансова помощ за ремонт. Затова клубовете решихме със собствени сили и средства да направим поетапно необходимия ремонт. Вече е монтирано новото осветление – в баскетболната зала, съблекалните и другите помещения. Предстои боядисване, ремонт на настилката в залата и подмяна на кошовете.
Другото важно за клуба ни сега, с оглед икономическата стагнация и ненормалните условия за съществуването на спорт в България, е полагането на основите на модерна детско-юношеска школа, като цялостно тя ще бъде завършена при създаването на силен мъжки представителен тим (съставен предимно от наши юноши) след период от 2-3 години. Този период е доста относителен поради смяната и редуването на различни поколения, селекция и намирането на финансови средства за обезпечаването на един мъжки баскетболен отбор.
Безусловно за ползотворната и успешна дейност на нашия клуб е нужен един екип от съмишленици, обичащи баскетбола и клуба – ръководители, деятели, треньори, родители и състезатели. И оттук основната задача в организационно отношение е намирането и обособяването на този екип – залог за утвърждаването на БК Септември като център на баскетболната игра в нашата страна.

Какво ще пожелаете на всички деца, родители и приятели на БК Септември?
Пожелавам на всички деца и родители на първо място да са здрави, да нямат контузии и да продължават да обичат играта и да се развиват!